27.9.09

Morse Runner – en contest simulator

Dette program er til dig, som har brug for at forbedre dine færdigheder som operatør. For eksempel at træne dig op til at kunne deltage i en cw-contest og indtaste kaldesignaler samt rapporter på computeren.
Jeg har fundet et program, som er både godt og gratis, nemlig Morse Runner. Programmet kører både under Windows og Linux og kan downloades fra Afreet Software, Inc. Tak til VE3NEA Alex Shovkoplyas for at have udviklet programmet og for at stille det til rådighed som freeware.

Morse Runner kan simulere QRM, QRN, QSB, flutter og usikre operatører (LID). Man afkrydser bare de forstyrrelser, man ønsker, samt vælger hvor længe contesten skal vare. Det er valgfrit, om man vil modtage et enkelt kaldesignal af gangen eller flere på samme tid (pile-up). Når programmet kører, føler man virkelig, at man befinder sig midt i en contest, så realistisk er det! Når tiden er gået, vises de point, man har fået, samt eventuelle fejl, som måtte være i det indtastede.
Den eneste ulempe ved Morse Runner, som jeg kan komme i tanke om, er den mangelfulde dokumentation. Men hvis du afkrydser som ovenfor beskrevet, og dernæst vælger Run -> Single Call eller Run -> Pile-Up så kører det bare. Efter hver QSO, som afsluttes med at du sender TU, trykkes Ctrl + Enter for at gemme kontakten i loggen.
OZ1BXM Lars Petersen

20.9.09

D-star via satellit

Den engelske radioamatørside Southgate skriver, at Luc Leblanc, VE2DWE, har lagt en optagelse ud på sin hjemmeside, hvor han klader CQ ved brug af den nye digitale voice mode D-STAR over Amatør Radio satelliten AO-27.


Selvom lyden minder mest om computerstemmen i 80er kult-filmen War Games, så er det fuldt forståeligt. Optagelsen kan høres ved at gå til Luc's hjemmeside på http://www.qsl.net/ve2dwe/
Hans hjemmeside har også et godt udvalg af SSTV billeder fra Amatør satellit-AO-51.

Uplink (hvor du sender) for AO-27 er 145,850 MHz og downlink (hvor du modtager) er 436,797 MHz.

14.9.09

PSK31 foredrag

Torsdag den 24. september holder OZ5NJ, Niels-Jørgen foredrag om, hvordan man kan komme i gang med PSK-31.
Foredraget starte kl 19.30 og afholdes i OZ9HBO. Alle er velkommen.

12.9.09

Kommer der gang i EDR forum ???

Efter at man i EDR besluttede at placere, det ellers så velbesøgte diskussionsforum, bag lås og slå på edr.dk i form af members only, har det være meget sløjt med aktivitets niveauet på forumet. Hvad årsagen er, kan man kun gætte på. Enten har største delen af debatørene være ikke-medlemmer eller også gider folk ikke besværet med login.

Nu forsøger EDR så med tiltaget "Radiodoktoren". Her kan man stille tekniske spørgsmål og så kommer doktoren med et svar. Et interessant tiltag, det fint kan afløse den tekniskebrevkasse i OZ.

Så må vi håbe at folk gider at logge ind på forumet.

9.9.09

Lyt til 20m, 40m og 80m med WebSDR

Lyt til 20m, 40m og 80m med den web-baserede SDR (software defined radio) fra amatørradioklubben ETGD ved University of Twente i Holland.
Modsat mange andre Web-radioer, er det muligt for flere brugere at lytte til forskellige frekvenser samtidig.


Adressen er; http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

7.9.09

Tropo-udsigt hjemmeside

Hvis man interessere sig lidt for tropo DX-forbindelse, er hjemmesiden "Tropospheric Ducting Forecasts" et fint hjælpeværktøj. Her finder man en 6 døgns udsigt for tropo-forholdene, som kan give et fingerpej om, hvornår radioen skal tændes og i hvilken retning antennen skal peje, for at der er sandsynlighed for en DX-forbindelse.

Adressen er; http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html

1.9.09

Kredsmedlemsmøde i kreds 7 den 26. september 2009

Hermed indkaldes alle EDR-medlemmer i kreds 7 til efterårets medlemsmøde:
Lørdag den 26. september 2009 kl. 13.00 hos OZ6EDR, Grenevej 11, 7190 Billund.
Kl. 12.00 er kredsen vært ved en let frokost og kaffe. Tilmelding senest 23. september til undertegnede.

DAGSORDEN

1. Velkomst og valg af dirigent
2. Beretning om arbejdet i HB
a. Mødet 2009-05-17
b. Udvalgsarbejde
3. Forslag til debat
4. Kredsarbejde
a. Aktiviteter i afdelingerne
b. Kredskassen
5. Tid og sted for næste møde
6. Eventuelt

Vy 73 de OZ1FF - Kjeld

Phone +45 7352 6050
SMS +45 4021 1119
Skype oz1ff-1
mailto:oz1ff@edr.dk